Skip to main content

Groene daken en watertonnen op de kinderboerderij

10 februari 2019
Groene daken en watertonnen op de kinderboerderij

De kinderboerderij de Dierenploeg doet mee aan het landelijk project ``Alle kinderboerderijen klimaatbestendig en waterbewust``. In het kader hiervan zijn diverse maatregelen doorgevoerd. Één daarvan is de realisatie van groene daken op onze varkenshokken, de waterput en het insectenhotel.

Wat is een groen dak?

Dit is een dak dat voor het grootste deel bestaat uit planten. Hiervoor worden vooral vetplanten ( sedum ) gebruikt. Deze planten kunnen goed water vasthouden maar zijn ook bestand tegen langere, drogere periodes. Hierdoor vergen ze bijna geen onderhoud

Wat is het nut van een groen dak?

Een dergelijk groen dak is niet alleen mooi om te zien maar heeft ook als functie dat het regenwater vasthoudt waardoor er minder water naar het riool gaat en dit ook langzamer wordt afgevoerd. Daarnaast heeft een groen dak als voordeel dat het in de zomer de onderliggende ruimte koelt en in de winter juist isoleert. Dat is prettig voor mens én dier.

Watertonnen

Een ander voorbeeld van waterbewust zijn is het plaatsen van watertonnen. Een waterton is met een buis aangesloten op de dakgoot zodat al het regenwater dat op het dak valt in de ton terecht komt. Met dit water kunnen we de drinkbakken voor de dieren vullen, de kruidentuin van water voorzien en misschien in de toekomst zelfs het toilet doortrekken!

Contactgegevens:

Kinderboerderij De Dierenploeg
Vlimmeren 1
4761 NX Zevenbergen

Tel 0168-335227
@ Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.